Szék Húsvét

Húsvét Széken

2013 Húsvétját a Kolozs megyei Széken töltöttük, hogy az osztállyal közösen éljünk át egy igazi, hagyományos erdélyi ünneplést.

Buszos kirándulásunkon néptánctanárunk, Csatai László, Csidu bácsi kísért el minket, így garantált volt a véget nem érő tánc, nótázás és jókedv.

Szállásadóink jóvoltából meleg vendégszeretetben és finomabbnál finomabb lakomában volt részünk, de felejthetetlen élményt nyújtottak az esti táncházak, a
Húsvét vasárnapi közös Istentisztelet és mise a gyönyörű népviseletbe öltözött hívek között, a tojásfestés és a locsolkodás is.

Szabadidőnkben kirándultunk, meglátogattuk a tájházat, ismerkedtünk és sokat beszélgettünk, hogy jobban megérezzük a határon túli magyarok, fiatalok gondolkodását, érzéseit. Az egész gimnáziumot érintő nemzetjáró kiránduláshoz hasonlóan itt is megtapasztalhattuk, mennyit tanulhatunk az ott élőktől hagyományainkról, szokásainkról. Osztályprogram keretében a családias hangulat miatt pedig még inkább otthon érezhettük magunkat, népi kultúránkkal az élet minden területén – munkában, ünneplésben, táncban, zenében, ruházatban – testközelből találkozhattunk.

Nem csoda, hogy ez a különleges atmoszféra a falu egy legendás tagját is elvarázsolta, akit ott csak Holland Mihályként emlegetnek. Michel van Langeveld holland állampolgár a ’90-es évek elejétől a híres táncház miatt kezdett Székre járni. Először csak nyári szabadságait töltötte itt, majd megvett egy régi házat, amelybe beköltözött, majd egy másikat, amelyből múzeumot csinált. Gyűjtötte a régi tárgyakat és viseletet, megtanulta a széki táncot és a magyar nyelvet. Kb. egy évtizede elhagyta Hollandiát, benősült a faluba, azóta táncházakat rendez, zenészeket fogad fel, így tartja életben az erdélyi népi kultúrát. A házában mi is többször megfordultunk, táncoltunk, mulattunk, és a legfelemelőbb az volt, hogy együtt énekeltük szebbnél szebb magyar népdalainkat.

Az úton szerzett élmények, emlékek máig megdobogtatják a szívünket, így az is természetes volt, hogy a szalagavatónkon egy széki táncrenddel ajándékoztuk meg a közönséget, hogy valamit mi is átadhassunk abból a forrásból, amelyből meríthettünk.

Batizné Nagyváradi Éva

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider