SOL/Anglia

SOL/Anglia

 Iskolánk már harmadik éve szervez tanulmányutat Anglia délnyugati tartományába, Devonba a SOL alapítvány közép-és kelet-európai diákok számára meghirdetett angol nyelvi kurzusára. (www.sol.org.uk, https://www.youtube.com/watch?v=APWtLPjPPDw)

2018 márciusában 7 diák, 2019 márciusában 10 diák vett már részt, az egy hetes programban Barnstaple-ben, egy hangulatos, igazi vidéki angol kisvárosban. Az oda úton megtekintettük Stonehenge misztikus köveit/London nevezetességeit. A visszaúton pedig Oxfordban töltöttünk el pár órát.

A diákok délelőtt érdekes tanórákon vettek részt (5 nap x 4 óra) délután pedig kirándulásokat tettünk a környékbeli településekre, illetve a tengerpartra is.

A devoni tartózkodás során a tanulók elszállásolásáról, ellátásáról fogadócsaládok gondoskodtak. Az út nagyon nagy élmény volt mindenkinek, s bizonyára az lesz az idei utazóknak is. A színvonalas, gazdag program folyamán jól érzékelhetően oldódtak a gátlások, beszédesebbek, magabiztosabbak és kétségkívül motiváltabbak lettek diákjaink.

„Nekem a fogadócsaláddal szerencsém volt, mert a túravezetőnknél lakhattam. Minden este elvitt minket valahova. Szóval egy kicsit megismertük az ottani emberek életét.” (H.G.)

„Nagyon jól éreztem magam. Gyönyörű helyeket látogattunk meg és hihetetlen jó tanításban részesültünk. Kedves, vicces, hasznos- ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni a tanárokat és az órákat.” (G.G).

Forrás:

Polyákné Dobos Márta – angoltanár

 

A 90-es évek elejének politikai változásai nyomán robbanásszerűen felfutott angoltanulási láz hívta életre, de megalapítását nem az üzleti lehetőség, hanem a segítségnyújtás motiválta abban az időben, amikor általános és középiskolai diákok álmodni sem tudtak egy angliai utazásról.

Célja a 7-12 napos tanfolyamain nagy gonddal összeállított, színvonalas, gazdag programon keresztül az élő angol nyelvben és életformában való elmerülés biztosítása, amely magabiztosságot és motivációt épít a további nyelvtanuláshoz. A vendéglátó családoknál való elhelyezés és az integrált oktató program biztosítja a természetes élethelyzetekben való kommunikációt és a tapasztalatszerzés intenzitását. Jelenleg az észak-devoni 3 kisváros ad helyszínt a programnak – Barnstaple, Bideford és Tiverton – a hamisítatlan vidéki Anglia természeti szépségeit és emberi kedvességét nyújtva.

Az egész napos szervezett program a családok – tanárok – idegenvezetők összefüggő felügyelete alatt folyik az átlagosnál több kísérőtanár jelenlétével. A program kerek egésszé integrálja a családokkal töltött időt, a kirándulásokat és az órákat. A természetes beszélgetésen túl a családok a kiadott házi feladatokon keresztül is részévé válnak a nyelvtanulásnak. A tanárok és idegenvezetők együttműködése révén folyamatos a visszacsatolás a kiránduláson és az órán tanultak között. A feladatok arra irányulnak, hogy a diákok nyitott szemmel járjanak, és irányítottan figyeljenek meg mindent, amivel találkoznak.

Az irányított naplóírás feladata is a tapasztalatok újragondolására serkent. Minden igyekezet arra irányul, hogy a diákok jól érezzék magukat, és felejthetetlen élményben legyen részük. Ezt a vendéglátó családok gondos kiválasztásán túl a feladatok érdekessége, újszerűsége, az itthoni munkaformáktól való különbözőség, az idegenvezetők színes kommentárja, és a meglátogatott gyönyörű helyek biztosítják.

Az órák beszéd-gyakorlatain túl minden élethelyzet-adta kommunikáció kihasználása a törekvés. A családdal való nyelvgyakorlást a másnapi órákra való közös készülés is serkenti. Igazi kihívás az interjú-feladat a város lakóival, akik türelemmel, vidéki nyájassággal állnak rendelkezésre.

 

Mindez a diákok magabiztosságának fejlesztésére, nyelvtudásának kipróbálására, gyakorlatba helyezésére irányul, hiszen ez a legfőbb motiváló erő, amely a rövid tanfolyam idején jóval túl is érezteti hatását a későbbi nyelvtanulásban.

 

Forrás:

Polyákné Dobos Márta – angoltanár

www.sol.org.uk/countries/hungary