Home » Iskolai élet » Énekkar

ÉTKEZÉS

uzsonnák: | 3. hét | 4. hét |

ebéd: | 3-4. hét | 5-6. hét |

EBÉDLEMONDÁS: előző nap délig |Bíró Ildikó | penztar@okusuli.hu | 20/459-8389 |

PROGRAMAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNY

FACEBOOK

Énekkar

Az iskolai énekkarról

Iskolánk nem ének-zenetagozatos iskola, ennek ellenére fontos célkitűzésünk a művészeti tárgyak, ezen belül az ének-zene magas szintű oktatása. Kodály Zoltán szavait idézve: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” (Mire való a zenei önképzőkör, 1944)

Büszkén mondhatjuk, hogy iskolánk énekkara kiemelkedő színvonalon dolgozik, ezt a kétévente Mogyoródon környékbeli iskolák kórusainak rendezett regionális kórusfesztiválon rendre bizonyítjuk.

A nagykórusban 5.-től 12. osztályig nyolc évfolyam gyerekei énekelnek együtt, vegyeskart alkotva. A kórusban a nagy életkori különbségek ellenére a tagok összetartása példás, nagyon jó látni, ahogy a nagyok jó példát mutatva terelgetik a kicsiket, és azt is, ahogy a kicsik ragaszkodnak a nagyokhoz. A kórust 2000 szeptembere óta Embey-Isztin Gabriella vezeti. A tavalyi tanévtől kezdve segítsége is van: tavaly Farkas Szilvia, idén Németh Pál és Kamocsai Anna segíti a vezető karnagy munkáját. Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei tanévtől már mindkét alsó tagozaton be tudtuk indítani a kicsinyek kórusát, Kamocsai Anna vezetésével. Nem lenne teljes a „stáblista” Gyatyel Péter nevének említése nélkül, akinek elképesztő háttérmunkája (szervezés, logisztika, technika stb…) nélkül biztosan nem juthattunk volna el idáig.

Repertoárunk egyre szélesebb, benne egyaránt helyet kap a magyar népdal, a gregorián ének, reneszánsz motetták és madrigálok, barokk egyházzenei alkotások, romantikus motetták, spirituálék, XX. századi magyar szerzők (Bárdos Lajos, Kodály Zoltán) művei.

Rendszeresen énekelünk iskolai ünnepélyeken, istentiszteleteken, a presbiteri találkozókon, gyülekezetekben. Kiemelkedő esemény a karácsonyi hangversenyünk. Részt veszünk kórustalálkozókon, kórusversenyeken. Eddigi legnagyobb elismerésünket a 2009-es érdi kórusversenyen kaptuk, ahol kategóriagyőztesként (nem zenetagozatos iskolák énekkara) Nívó-díjat nyertünk, ugyanitt Embey-Isztin Gabriella karnagyi különdíjat kapott. Nagyon büszkék vagyunk a neves szakmai zsűri elismerő szavaira. Énekeltünk már a Művészetek Palotájában (iskolai kórusok reneszánsz madrigáléneklő fesztiválja), idén áprilisban pedig első külföldi fellépésünkre utazhattunk Svájcba, a Saint-Maurice-i apátsági középiskola meghívására, ahol Karl Jenkins: The Armed Man című művét énekelhettük vendéglátóinkkal közösen, a Lausanne-i Filharmonikus Zenekar kíséretével.

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak.
Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk, majd csak igazán: ÖRVENDJEN AZ EGÉSZ VILÁG!” (Kodály Zoltán)

2011. június

Iskolánk 2016. évtől a környéken egyedülállóként, az országban 16.-ként SAKKPALOTA REGIONÁLIS REFERENCIA ISKOLA

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

  1. GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOZÓ ÉRTEKEZLET

    2018.01.24. | 14:30 - 16:30
  2. PÓTLÓ KÖZPONTI ÍRÁSBELI VIZSGA A NYOLCADIKOSOKNAK

    2018.01.25. | 14:00 - 17:00
  3. I. FÉLÉV VÉGE

    2018.01.26.

VERSENYKIÍRÁS

A MI ADVENTÜNK

KÁRPÁTALJAI GYŰJTÉS

Képes beszámoló a kárpátaljai Nagydobronyban található Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói számára rendezett gyűjtésünk célba juttatásáról. | RÉSZLETEK...

KISFILMEK:

HÍREK ARCHÍVUM