EUROSCOLA/Strasbourg

EUROSCOLA – STRASBOURG

Élménybeszámolók

Ökusok az Európai Parlamentben

Beszámoló egy Óperencián túli utazásról

 

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt. Az európai párbeszédben való részvétel, a különbözőség és az egység megtapasztalása ezért döntő fontosságú minden fiatal számára. E megfontolásból hirdette meg az Európai Parlament az Euroscola-programot, amely lehetővé teszi Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről. A program kapcsán 28 tagállam középiskolás diákjai vehetnek részt az “Európai Ifjúsági Parlament” formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.
Az Euroscola-program keretében minden évben alkalmanként körülbelül 500 középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe (az uniós tagállamokból), hogy a Parlament munkájával ismerkedjen és maga is részt vegyen abban.
A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, majd ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor kerül, hiszen így teljes a folyamat modellezése.

Az Euroscola-programban kizárólag a felső tagozatos gimnazisták és szakközépiskolások (16 – 18 év) vehetnek részt, 26 fős csoportokban, 2 kísérővel (24 diák + 2 kísérő). További feltétel az angol, francia vagy német nyelv ismerete. A diákoknak – az európai uniós ismereteken túl – tartalmilag is fel kell készülniük a programban való részvételre.

Forrás:

Jekliné Pintér Zsuzsanna – némettanár
EUROSCOLA honlap

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider