Home » Élet az Ökuban » Angliai tanulmányút, 2018

Angliai tanulmányút, 2018

SZERZŐ: Zboroczkiné Korpás Emese

Ez év március hónapban iskolánkból 9 ökus diák vett részt a SOL Nemzetközi Nyelviskola és Keserűné Major Márta angol tanár által szervezett angliai tanulmányúton. Fótról többen is csatlakoztak ehhez a kiránduláshoz, felső tagozatos diákok, gimnazisták és lelkes tanulni vágyó felnőttek is.

Repülővel utaztunk Angliába, Londonból pedig busszal a Devon megyében található Barnstaple-be. A diákok családoknál szálltak meg. Délelőttönként anyanyelvi tanárok által tartott angol órákon vehettek részt a nyelviskolában, délután pedig kirándulások alkalmával fedezték fel a vidéki Anglia szépségeit. A kirándulások idegenvezetői a nyelviskola tanárai voltak. A szülők kérésére egy napot Londonban töltöttünk, ahol a város nevezetességeiről a gyermekek kiselőadásait hallgattuk meg.

A 10 napos kirándulás során különböző városokba, gyönyörű helyekre jutottunk el. Az életre szóló élmények mellett lehetőség adódott az angol nyelv használatára és fejlesztésére is.


Angliai utazás

SZERZŐ: Balogh Krisztina Beáta | 5.a

Szombat reggel találkoztunk a repülőtéren. Két és fél óra volt az út repülővel, gyönyörű időben érkeztünk meg Londonba. Felszálltunk egy olyan vonatra, ami a föld alatt is ment, ez vitt el minket a szállásunkig. Majd elindultunk egy városnézésre. Minden nevezetes helyen volt egy “kis idegenvezető” a csoportunk tagjai közül, aki előre felkészült az adott látnivalóból és mondott róla néhány mondatot, természetesen angolul. Megnéztük a Hyde parkot, ahol szelídek a mókusok, Marbel Arch-nál készítettünk egy csoportképet, láttuk a Trafalgar Square-t és a Buckingham palotát. Megérkeztünk a Downing Street 10-hez, ahol épp egy tüntetés zajlott. Elmentünk a House of Parliament épületéhez, itt zenélt egy skótdudás ember. A London Eye-ra nem szálltunk fel (sajnos), de itt én beszélhettem a csoportnak angolul. A Westminster katedrálisban szentmisén vettünk részt, majd tovább indultunk a Kensington palotához. Másnap úton Barnstaple felé megnéztük a Stonehenge-t.

Hétfőn megismerkedtünk tanárainkkal, Paullal, Liliassal és Cherlottal. A hét során sok nyelvórán vettünk részt és anyanyelvi környezetben könnyen ment a tanulás. Családoknál voltunk elszállásolva.      Szerencsére a tanuláson kívül kirándulásokon is részt vehettünk. A Barnstaple-i városnézésen a túravezetőnket Tomnak hívták és régiesen volt beöltözve. A túra végén még az utcán is elordította angolul, hogy itt ezek a gyerekek Magyarországról jöttek angolt tanulni és „ojejhojejh”. Szerdán nem tanultunk, egész nap kirándultunk Tintagelbe és Boscastelbe. Sajnos borzalmas idő volt, esett az eső és fújt a szél, de ez a helyieket nem zavarta, mert ők a hideg ellenére térdnadrágot vettek fel. Boscastelbe egy rövid időt töltöttünk, gyönyörű volt, de veszélyes is, olyan sziklákra kellett felmásznunk, amik az eső miatt eléggé csúszóssá váltak. Kirándultunk még Lyntonba és Lynmouthba, ezek gyönyörű helyek, elmentünk Woolacombeba és Ilfracombeba, itt ettem először „fish and chipset”. Az óceánpart gyönyörű volt, a hullámok elöl futottunk, volt aki még a cipőjét is levette. Szombaton volt a záróvizsga, csapatokat alkottunk és egy projektet kellett elkészíteni és bemutatni. A nap végén megkaptuk a bizonyítványt.

Vasárnap elbúcsúztunk a befogadó családunktól és a tanároktól is. Elindultunk Oxford-ba.  Egy plázában elkölthettük az utolsó fontjainkat. Elindultunk a repülőtérre, felszálltunk a gépre és majdnem két órát vártunk az indulásra a hóesés miatt. Ez Londonban ritka jelenség, de aztán kb. 23:50 körül már Magyarországon voltunk.


Angliai kirándulás

SZERZŐ: Léhmann Péter | 8.a

Kirándulásunk nyolc napig tartott, de egy szempillantás alatt el is szállt. A meglátogatott helyszínek, megcsodált dolgok szinte tényleg egy álomnak tűntek.

Utunk Londonban kezdődött, sokak főbb céljainak városában. A nagyváros tényleg varázslatos, a látványosságok fantasztikusak. Természetesen a tipikus londoni érdekességek megfigyelhetők voltak: a nagy piros busz, a rengeteg kisebb épület egymáshoz kötve… Amennyiben brit emberrel szeretnénk beszélni, akkor ne Londonba menjünk, mert a város
nagy része turista.

Majd kiutaztunk egy megyébe, név szerint Devonba, azon belül is az északi részére. Nap mint nap különböző kirándulásokon vettünk részt és fantasztikus tájakon jártunk. A látványt nem lehet leírni, mert semmi nem adja vissza ezt a csodálatosságot, csak ha saját szemünkkel látjuk.

Délelőttönként oktatáson vettünk részt, anyanyelvi tanárokkal. A három tanár remekül tanított minket különböző dolgokra, az angol kultúrára, a helyszínek megismerésére.

Közben nem szállodában, hanem családoknál laktunk. Személy szerint az én családom nagyon kedves volt, és természetesen segítőkészek is. Az ott töltött idő alatt további érdekességeket, de leginkább az angol kultúrát tapasztalhattuk meg, vehettük át.

A feladatokat csoportokban oldottuk, ezzel még élvezhetőbbé válhatott a tanulás.

Utunk végén szintén csoportmunkával különböző témákról kellett információt gyűjteni, idegenek kérdezgetésével. Ezeket bemutattuk, és több információt adhattunk a többiek részére.

Anglia fantasztikus ország. A kirándulás egyszerűen lenyűgöző volt, amiket láttunk, azokhoz nem elég a "csodálatos" szó.

Személyes véleményem, hogy rengeteg mindent tanulhattunk, miközben nem az iskolapadban, hanem például a szabadban dolgozhattunk.


Iskolánk 2016. évtől a környéken egyedülállóként, az országban 16.-ként SAKKPALOTA REGIONÁLIS REFERENCIA ISKOLA

ALAPÍTVÁNY

VERSENYKIÍRÁS

HÍREK ARCHÍVUM

FACEBOOK