DÖK

A Diákönkormányzat helye és szerepe a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnáziumban

Ha Diákönkormányzatra gondolunk, elsősorban középiskolai, illetve egyetemi diáktestületek képe rajzolódik ki előttünk. Diákként előmozdítani az iskola ügyeit nagy lehetőség, de tudni kell élni vele. Bár iskolánk szellemiségéhez méltóan életünket elsősorban teokráciában – azaz az Úristen rendje szerint – kívánjuk élni, a felső tagozaton már tanulgatjuk a demokráciát is, amelyet helyesen értelmezve már 10-14 évesen is kialakulhat a DÖK tagokban az osztályközösségért és az iskolájukért érzett felelősség. Ez az érzés a gimnáziumi évek alatt tovább mélyülhet, és jó néhány együtt gondolkodni tudó, problémamegoldó, kreatív fiatal hölgyet és fiatalembert érlelhet.

Milyen megbízatásaink vannak a tanév során? A legfontosabb és egész éven át tartó feladatunk a különböző programok előkészítése és lebonyolítása, valamint a közösségi tereink dekorálása, szépítgetése. Az immár hagyományosnak mondható Ádventi vásár körüli teendőkben, a Farsang, az iskola-bulik és a különféle sportesemények megszervezésében Diákönkormányzatunk jelentős részt vállal. Tulajdonképpen nincs is olyan hónap a tanévben, amikor ne lenne dolgunk…

Nagyon fontos az osztályok és a tagozat, valamint a diákok és a tanárok közti híd szerepünk. Ezt az oda-vissza értendő kapcsolattartást folyamatosan gyakorolnunk kell, és nem szabad a sok program miatt erről a funkciónkról megfeledkeznünk.

Május vége felé egy közös kiránduláson vagy partin veszünk részt, amely a „jól megérdemelt pihenés” és a közösségépítés jegyében zajlik. Úgy gondolom, hogy az a diák, aki nem kényszerből, hanem szolgálatvállalásból jár el a gyűléseinkre és veszi ki a részét a programok szervezéséből, sok ajándékot kap. Barátokat, társakat, azt a fontos érzést, hogy a kulturáltan megfogalmazott vélemény igenis számít, a munkánk jó gyümölcseit egy-egy rendezvény után, és sok-sok jókedvet.

Minden olyan diákunkat, aki többet érez magában a „puszta” diáklétnél, gondolatait, terveit az iskolával kapcsolatban szívesen valóra is váltaná, és rászánja az idejét, szívesen és örömmel várunk a Diákönkormányzat tagjai közé!