Comenius

Comenius-program
2007-2009

A partnerkapcsolatok egy másik lehetőségét rejti magában egy közös projekt más országbeli iskolákkal. Az állandó külkapcsolatok mellett fontos nyelvgyakorlási és együttműködési lehetőséget kínál minden fél számára egy bizonyos témában, a program befejeződése után azonban a kapcsolat meg is szakad, tehát csak arra a két évre korlátozódik, amelyikben a projekt folyik.

2007-ben indult az a kétéves angol nyelvű program, amely egy szlovákiai (Secovce) és egy török iskolával (Afyon) egymás étkezési szokásainak megismerését tűzte ki célul egy Európai uniós pályázat segítségével. Nagyon jó hangulatú közös látogatásokon, programokon, főzéseken vettek részt tanulóink, kölcsönösen megismerték egymás országát, kultúráját, ezen belül is étkezési szokásait, specialitásait. A programról közös záró kiadvány is készült. Keresztény iskola lévén nagyon érdekes volt bepillantani egy teljesen más vallási kultúra szokásaiba is, és gyakorolhattuk a vallási toleranciát is.

Érdekes látvány volt, de senkit nem zavart, senki vallási meggyőződését nem sértette, amikor a török csoport a katolikus közösségi házban rendezett közös ebéd alkalmából épp az egyik legfontosabb keresztény szimbólum alatt foglalt helyet. Szép példája volt annak, hogy egy közös ügy érdekében lehet úgy együtt dolgozni, hogy eközben egymás nézetét, hitét maximálisan tiszteletben tartjuk és elfogadjuk.

Szükség van tehát az ilyen, országokon, kultúrákon átívelő programokra, azért is, hogy megtaláljuk a magunk helyét a mi szűkebb és tágabb környezetünkben, el tudjuk helyezni a mi általunk képviselt értékrendet más értékek között.

 

Forrás:

Jekliné Pintér Zsuzsanna

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider