Bécs

Bécsi advent

Többéves hagyományunkhoz híven 2018 adventjében is szerveztünk bécsi kirándulást gimnazistáinknak, ahova Vargáné József Annamária tanárnővel néhány nyolcadikos diák is elkísért minket.
A hangulatos vásározáson és a szokásos városnéző sétán túl programunk a Madame Tussausd Panoptikum és a Time Travel Vienna Múzeum meglátogatása volt.
A bécsi Práterben található 80 viaszfigurát tartalmazó Panoptikum izgalmas gyűjteménye között sétálva olyan „személyekkel” találkoztunk, mint Ferenc József császár, Sisi császárné, Wolfgang Amadeus Mozart, Mária Terézia, Falco, Gustav Klimt, Sigmund Freud, hogy csak az osztrák hírességeket és történelmi nagyságokat említsük. De számos nemzetközi híresség is jelen van: Hans Krankl, David Alaba, Alfred Hitchcock, Johnny Depp, Nicole Kidman, Robert Pattinson, Angelina Jolie, Julie Andrews, Michael Jackson, Katy Perry, II. János Pál pápa, Mahatma Gandhi vagy Nelson Mandela. A szobák berendezése lehetőséget ad, hogy mi is részesei legyünk az ő világuknak, így egy pillanatra színésznek, karmesternek, énekes sztárnak, vagy akár Freud páciensének is érezhettük magunkat, ha lefeküdtünk a nagy pszichológus kanapéjára.

Az egyik varázslat után következett a másik, hiszen innen a Bécs történelmét egy különleges időutazás keretein belül bemutató interaktív kiállításra mentünk. Az élményekkel teli történelemóra mindnyájunkat elragadtatott, úgy éreztük, elrohant az idő, túl hamar véget ért a műsor, mégis rengeteg ismeretet szereztünk.
„Utazásunk” egy kolostor pincéjében kezdődött, ahol a falakon lévő képek alakjai, egy középkori szerzetes, Sigmund Freud, Mária Terézia, Sisi és a fiatal Ferenc József váratlanul megelevenedtek és megszólítottak minket.

A következő terem az 5D-s mozi volt, ahol feltettük a szemüveget, bekötöttük magunkat az ülésbe, és elindult a kaland, melynek során az ókorból Bécs jelenkori történelméhez jutottunk el. Miközben a szél süvített a fülünkbe, az épülő Stephansdom mellett pestises halottak és a bokánkat verdeső patkányok között repültünk, igencsak élethű illúzióban volt részünk.
A következő teremben császári audiencián vettünk részt, és az életre kelt viaszbábúk társalgásába belehallgatva izgalmas pletykáknak lehettünk fültanúi.
Tovább haladva Johann Strauss és Beethoven várt bennünket, akik arról vitatkoztak, melyiküknek jobb a zenéje. Invitálásukra beültünk a ringispilekbe, és egy mágikus koncertnek voltunk részesei a zene és a fényfestés segítségével.

Programunk végén még várt ránk egy virtuális fiákerutazás, melynek végcéljaként a Práterbe érkeztünk meg, napunk igazi kiindulási pontjához, így elmondhatjuk, hogy kirándulásunkon teljesen összemosódott a mese, az illúzió, a varázslat a valósággal, a történelemmel, az élettel.

Batizné Nagyváradi Éva

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider