Auswitz

Auschwitz – Birkenau, Krakkó

Tavaszi lengyelországi kirándulásunk úticélja az Auschwitz-Birkenau Múzeum és Krakkó meglátogatása volt.
A II. világháború idején kb. 70 000 ember halálának színhelyéül szolgáló német megsemmisítő táborban ma a holokauszt és a világháború borzalmait bemutató kiállítások találhatóak, a gyűjtemény a fennmaradt barakkok egy részében látható.

Ezen az emlékhelyen róttuk le tiszteletünket gimnazistáinkkal, hogy bővítsük a tanórán szerzett ismereteket, fenntartsuk a szörnyűségek emlékezetét bízva abban, hogy többet nem fordulnak elő hasonló tettek, amikor az ember saját embertársával szemben ilyen iszonyú szörnyűségekre képes.

A koncentrációs tábornak 438 000 magyar foglya volt, ezért a 18-as barakkban kialakított magyar kiállítás talán az addig látottaknál is felkavaróbb volt. A tárlat kilenc téma köré szerveződik: “minden tizedik, minden harmadik; munkaszolgálat; jogfosztás-kifosztás; német megszállás; deportálás; Auschwitz; roma holokauszt; az embermentés; egy túlélő kettős fényképe”. Az emlékhelyen az áldozatok nevei „futnak a falon”, a megrázó képeket egyetlen hangeffektus, a szívdobogás kíséri, amely a krematórium felé hangosodik, onnan pedig elhalkul.

A haláltáborban elkövetett szörnyűségek és kegyetlenkedések emléke megrendítő élmény volt számunkra, de meggyőződésünk, hogy tudatos jelen- és jövőépítés nem valósulhat meg a múlttal való szembenézés, a történelem alapos megismerése nélkül, ezért az ehhez hasonló tapasztalatok megszerzése is elkerülhetetlen.

A múzeum meglátogatása után – mintegy feloldódásként – krakkói városnézésen vettünk részt, megtekintettük a Wawel-dombot a Királyi palotával és a Székesegyházzal, egy kellemes sétát tettünk a Visztula partján, majd a Főtéren, ahol megcsodálhattuk a Posztóházat, a Mária templomot és a Flórián kaput.

 

Az átélt programok, a rengeteg benyomás, a felmerülő kérdések újra és újra arról győznek meg bennünket, hogy elsődleges feladatunkat, az élet és egymás tiszteletét, megbecsülését, szeretetét soha ne tévesszük szem elől.

Batizné Nagyváradi Éva

 

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider