Átadták a Fóti Római Katolikus Egyházközösség Gondviselés Óvodáját

A fóti katolikus plébániatemplomban tartott átadó ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány abban tudja segíteni a családokat, hogy hozzájárul a 21. századi élethez szükséges feltételekhez, ezt segítették az elmúlt évek döntései.

Felidézte: az elmúlt nyolc évben az óvodafejlesztési programban 11 ezer óvodai hely létesült. A katolikus és a református egyházon keresztül is elindítottak egy külön programot, és a következő években több mint 15 ezer hely létesül vagy újul meg teljesen.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a neveléskor a szülőknek és a pedagógusoknak közösen kell gondolkodniuk, és ha ez egyházi intézményben történik, akkor az adott egyházzal is. „

Ez a hármas egység a gyermekeink nevelésében hatalmas nagy segítséget és erőt ad (…), együtt, összefogva sokkal többet tudunk kihozni a gyermekünkből”.

A magyarság azért tudott megmaradni ezer esztendőn át a Kárpát-medencében, mert erős gyökerekkel kapaszkodik történelmébe, múltjába és kultúrájába – fogalmazott Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A jövő feladata pedig, hogy a következő esztendőkben Magyarország olyan országgá váljon, ahol a legjobb élni Európában. Ehhez meg kell erősíteni a családokat, a gazdaságot és a kultúránkat, hitünket is. Ha erős a hitünk, bízunk a kultúránkban és hiszünk a múltunkban, akkor el tudjuk érni a magunk elé tűzött célokat – mondta.

A beszédeket követően Sebők Sándor fóti plébános és Szerepi Imréné óvodavezető közösen mondtak köszönetet, mindazoknak, akik bármilyen formában segítették az épület elkészülését tervekkel, anyagi forrással, kivitelezéssel.:

1994. szeptember 6-án nyitotta meg kapuit intézményünk, azzal a szándékkal, hogy támogassa a családok keresztény/katolikus szellemiségű nevelőmunkáját. 1997-ben vette át az Óvoda fenntartását a Váci Egyházmegye, azóta szakmailag és anyagilag egyaránt támogatja, gondoskodik az intézmény működéséről. A kezdetben két csoportos óvodánk mára duplájára bővült. Évente 25-30 gyermek megy iskolába, a többség a keresztény szellemiségű helyi Ökumenikus Iskolában kezdik meg tanulmányaikat. Óvodánk 2019-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból minden hónapban megörvendeztetjük a növendékeket valamilyen különleges programmal. Nagy öröm számunkra, hogy kormányzati és fenntartói finanszírozásból elkészült az új óvodaépületünk. A korszerű, uniós előírásoknak megfelelő épületet rövid időn belül birtokba vehetjük, és hálatelt szívvel kezdhetjük meg benne nevelőmunkánkat” – nyilatkozta Szerepi Imréné az óvoda vezetője. Majd az óvodások mutatták be műsorukat.

Az ünnepség az új épület főbejáratánál folytatódott, ahol Marton Zsolt váci megyéspüspök az Evangélium elhangzását követően –legyetek olyanok, mint a gyerekek! – felszólítással beszélt a gyermeki ártatlanságról és a szeretetteljes függőségről, amely Istent és embert, szülőt és gyermeket kapcsol össze. Hangsúlyozta, az óvoda az első olyan közeg, ahol a gyerekek először találkoznak a társadalommal, családon kívüli közösséggel, amely formálja és felkészíti őket az életre. Beszéde után megáldotta az épületet, majd hivatalosan megnyitották az óvoda kapuit a látogatók előtt, az ünnepség állófogadással ért véget.